Zatvorte oči a predstavte si tú chvíľu: Ticho pred veľkou hostinou, tlmené svetlo sviečok a očakávanie. Štedrý večer je po celom svete časom najintímnejších rituálov, ktoré rodiny spájajú pri slávnostnom stole. Poďme sa ponoriť do atmosféry a prežiť pravé Vianoce v srdciach rôznych kultúr – ako keby sme sedeli priamo medzi nimi.
Európa - Kde sa Rituály Menia na Spomienky.
Nemecko - Tiché Čaro a Príchod Svetla.

Predstavte si ticho, ktoré sa usadí v každom nemeckom dome 24. decembra popoludní. Štedrý večer (Heiligabend) je hlboko intímny a tichý sviatok, plný očakávania, najmä pre deti.
Atmosféra pred večerou: Dvere do izby s vianočným stromčekom (ktorý bol často ozdobený tajne, len dospelými) zostávajú až do večera zatvorené. Atmosféra je plná tajomstva a tichého očakávania. Deti môžu popoludní navštevovať kostol, alebo sa rodina schádza na spoločnom speve kolied (napríklad O Tannenbaum alebo Stille Nacht) pri klavíri.
Čas Večere a Rituál: Večera je skorá, podáva sa obvykle medzi 18:00 a 19:00 hodinou. Pred jedlom je často zvykom modlitba alebo čítanie vianočného príbehu z Biblie. Jedlo je tradične úmyselne skromné – zemiakový šalát a párky (Würstchen mit Kartoffelsalat) alebo kapustnica – aby sa nesústredila pozornosť na hodovanie, ale na spirituálny rozmer a darčeky, ktoré majú nasledovať.
Rituál darčekov (Bescherung): Po večeri nastáva kľúčový moment. Rodina sa presúva do obývačky. Zazvonenie zvončeka (symbolizujúce, že Christkind alebo Weihnachtsmann práve odišiel) signalizuje, že darčeky sú pod stromčekom. Darčeky sa rozdávajú ihneď po večeri. Pred rozbalením je tradíciou spoločné zaspievanie jednej alebo dvoch obľúbených kolied. Rozbaľovanie prebieha často pomaly, striedavo, aby si každý darček a darca zaslúžili pozornosť. Celá atmosféra je plná tichého, hrejivého očakávania a úcty.
Taliansko (La Cena della Vigilia) - Hlučná Radosť a Pôstna Hostina.

Talianske Vianoce sú synonymom pre rodinu, veľkú hostinu a hlučnú, ale láskyplnú radosť. Na rozdiel od nemeckého ticha je Štedrý večer (Vigilia) plný očakávania, ale v inej, stredomorskej, energickej atmosfére.
Atmosféra pred večerou: Popoludnie je venované dokončovaniu príprav, najmä stavaniu Betlehemu (Presepe), ktorý je často komplikovanejší ako samotný vianočný stromček. Rodiny sa schádzajú, vymieňajú si bozky a objatia, a hoci je dom plný ruchu, vládne v ňom pocit spolupatričnosti. Pred samotnou večerou je pre kresťanské rodiny dôležitá modlitba a účasť na polnočnej omši (Messa di Mezzanotte).
Čas Večere a Rituál: La Cena della Vigilia sa podáva zvyčajne neskôr, medzi 19:30 a 21:00 hodinou, a je pravým opakom pôstu – hoci ide o bezmäsitú (pôstnu) večeru, je mimoriadne bohatá a dlhá. Podľa tradície (najmä v južnom Taliansku) sa podáva sedem alebo deväť druhov rybích pokrmov (symbolizujúcich sedem sviatostí alebo deväť mesiacov tehotenstva Panny Márie). Na stole nesmie chýbať treska (baccalà), úhory, chobotnice a rôzne plody mora. Hostina je hlučná, plná rozprávania a smiechu.
Rituál darčekov: Taliani sú trpezliví darcovia. Hoci sa v posledných rokoch pod vplyvom Západu objavil aj Babbo Natale (Santa Claus), ktorý nosí darčeky 25. ráno, hlavná radosť spojená s darčekmi prichádza neskôr. Deti si často rozbaľujú darčeky ráno 25. decembra (Natale), zatiaľ čo niektoré tradičné rodiny si šetria to najlepšie až na 6. januára, kedy prichádza čarodejnica La Befana. Na sviatok Troch kráľov (Epifánia) prilieta na metle, aby naplnila pančuchy sladkosťami (dobrým deťom) alebo uhlíkom (neposlušným).
Španielsko (Nochebuena) - Vášeň, Rodina a Neskorá Hostina Loterie.

Španielsky Štedrý večer (Nochebuena) je synonymom pre veľkú rodinnú hostinu a oslavu, ktorá je prepletená s najväčšou radosťou a nádejou v krajine: vianočnou lotériou.
Atmosféra pred večerou: Sviatočné obdobie sa začína už 22. decembra s ťahaním Lotería de Navidad, kde milióny ľudí s napätím počúvajú dlhé, melodické spievanie čísel deťmi zo školy San Ildefonso. Na Nochebuena popoludnie sa rodiny schádzajú, domy sú vyzdobené jasnými svetlami a betlehemami (Belenes). Modlitba a spev sú dôležitou súčasťou príprav, pričom rodiny spievajú tradičné vianočné piesne Villancicos.
Čas Večere a Rituál: Večera je obvykle veľmi neskorá, začína sa medzi 21:00 a 22:00 hodinou, a často trvá dlho do noci. Je to najhojnejšia hostina roka, plná luxusných a drahých jedál. Na stole dominuje jamón ibérico, morské plody (krevety, ustrice), pečené jahňa (cordero asado) alebo morský vlk (lubina). Nesmie chýbať ani sladký turrón (nugát) a šampanské Cava.
Polnočný rituál a darčeky: Po hostine sa rodiny často presúvajú do kostola na polnočnú omšu (Misa del Gallo). Hoci niektoré rodiny si vymenía drobné darčeky 25. decembra ráno (pod vplyvom Santa Clausa), hlavný, veľký rituál darčekov sa v Španielsku spája so sviatkom Troch kráľov (Día de Reyes), 6. januára. Deti si 5. januára večer nechávajú pri dverách vyčistené topánky a ráno ich nájdu plné darčekov, ktoré priniesli Los Reyes Magos. Vianočné očakávanie je tak predĺžené hlboko do januára.
Veľká Británia (Christmas Day) - Pančuchy, Praskajúci Krb a Kráľovský Prejav.

Vo Veľkej Británii sú Vianoce sústredené na Christmas Day (25. december), no už Štedrý večer je plný magického očakávania, ktoré sa odohráva pri krbe.
Atmosféra pred večerou (24. decembra): Štedrý večer (Christmas Eve) je tichý a plný rituálov pre deti. Rodiny sa schádzajú, spievajú koledy (Carols) a čítajú príbehy, napríklad Noc pred Vianocami. Kľúčovým rituálom je zavesenie vianočných pančúch (Christmas Stockings) na krbovú rímsu alebo koniec postele. Deti tiež nechávajú pri krbe sušienky a mlieko pre Santa Clausa a mrkvu pre jeho soby. Rodičia dbajú na skoré uloženie detí do postele, aby mohol Santa prísť.
Čas Večere a Rituál (25. decembra): Hlavný sviatočný rituál sa koná ráno 25. decembra. Deti vstávajú skoro a s radosťou vyprázdňujú pančuchy naplnené drobnými darčekmi a sladkosťami. Následne prechádzajú k otváraniu veľkých darčekov pod vianočným stromčekom. Slávnostná večera (Christmas Dinner) sa podáva obvykle na poludnie (okolo 13:00 – 15:00). Na stole nesmie chýbať pečená morka (Roast Turkey), prasiatka v prikrývke (pigs in blankets), zemiaky pečené na husacej masti a obľúbené Christmas Crackers – praskajúce trubičky, ktoré pri stole zabezpečia hravú zábavu, papierové korunky a vtipy.
Poludňajší rituál: Po jedle nasleduje rituál Christmas Puddingu, ktorý sa často podáva flambovaný s brandy. Presne o 15:00 hodine sa rodiny zhromažďujú, aby si pozreli každoročný prejav Kráľa/Kráľovnej, čo je hlboko zakorenená národná tradícia. Celá atmosféra je plná tepla, hojnosti a hrdosti na historické tradície.
Recept na tradičný britský vianočný puding.

1. Sušené slivky nahrájame na menšie kúsky a dáme ich do vacšej nádoby. Pridáme ríbezle, hrozienka, strúhanú pomarančovú kôru, strúhanú citrónovú kôru, trocha postrúhaného muškátového orieška, badián, mleté klinčeky, škoricu a rum. Dobre premiešame a necháme pol hodinu odležať.
2. Do zmesy pridáme hnedý cukor, soľ, múku a strúhanku. Dobre premiešame aby sa suroviny spojili a necháme odležať 12 hodín, najlepšie cez noc.
3. Do odležanej zmesy pridáme nasekané mandle, lieskové orechy,pistácie, práškový cukor, vajcia, mlieko, rozpustené maslo a poriadne premiešame.
4. Uzatváraciu nádobu na puding potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou
5. Vzniknutú pudingovú hmotu dáme do pripravenej nádoby a uzatvoríme.
6. Nádobu umiestnime do väčšieho hrnca na dno ktorého dáme hlboký tanier otočený naopak, na tanier položíme nádobu s pudingovou hmotou a zalejeme vodou. Do nádoby s pudingom by nemala vniknúť voda, preto vodu dolejeme cca 1 cm pod horný okraj nádoby. Pokiaľ nemáme uzatváraciu nádobu, tak si pripravíme alobal alebo papier na pečenie a špagát. Preložíme nádobu alobalom a pod okrajom previažeme špagátom. Potrebujeme zaistiť aby sa dovnútra nedostala para.
7. V hnci varíme puding po dobu 2 hodín
8. Nádobu s pudingom vyberte a nechajte 5 minút chladiť
9. Puding vyklopte na servírovací tanier
10. Medzitým si pripravíme omáčku na puding. Mlieko a šľahačku zohrejte na vyššiu teplotu ale nie k varu. Z vanilkového lusku vyberte semienka a dajte ich do zohriatej šlahačky s mliekom.
Žĺtky vyšľahajte a cukrom do svetložltej hustej hmoty. Za stáleho miešania pridajte šľahačku a dajte na mierny oheň, teplota by mala byť aspoň 79°C, zmes nesmie vrieť.
Varíme 2-3 minúty alebo kým zmes nezhustne. Potom zmes vylejte do nádoby, kde ju necháte za stáleho miešania po dobu 8 minút vychladnút. Zmiešame brandy s omáčkou a dochutíme muškátovým orieškom.
11. Teste pred podávaním môžeme na vrch pudingu vyliať 2 lyžice rumu a zapáliť ho.
12. Podávame teple s brandy omáčkou
Francúzsko (Le Réveillon) - Elegancia, Foie Gras a Polnočné Hodovanie.

Francúzsky Štedrý večer (Réveillon de Noël) je synonymom pre kulinárske umenie, eleganciu a sofistikovanosť. Na rozdiel od iných krajín, kde sa kladie dôraz na jeden hlavný chod, vo Francúzsku je večera niekoľkohodinovým zážitkom, rituálom chuti a rozhovoru.
Atmosféra pred večerou: Domy sú vyzdobené decentne, no elegantne. Popoludnie je často venované dokončovaniu nákupov a príprave delikates. Rodiny sa zvyčajne schádzajú neskoro, pričom večerný rituál začína spravidla medzi 20:00 a 21:00 hodinou. Súčasťou večera môže byť účasť na polnočnej omši (Messe de Minuit), ktorá sa koná buď pred, alebo až po hlavnej hostine.
Čas Večere a Rituál: Le Réveillon je honosná, luxusná hostina. Sedenie pri stole je dlhé a prebieha v pokojnom, ale hlbokom rozhovore. Na stole dominuje to najlepšie z francúzskej kuchyne: ústrice (huîtres), údený losos, foie gras (ktoré sa konzumuje na toastoch), a v niektorých regiónoch pečená morka s gaštanovou plnkou alebo špeciality ako homáre. Hostina je sprevádzaná výberom kvalitných vín a šampanského. Na záver prichádza slávny dezert: Bûche de Noël (Vianočné poleno).
Rituál darčekov: Vo Francúzsku prináša darčeky Père Noël (Otec Vianoc), ktorý prichádza komínom. Darčeky sa zvyčajne otvárajú v noci z 24. na 25. decembra po návrate z polnočnej omše, alebo častejšie ráno 25. decembra. Rodiny sa zhromaždia okolo stromčeka a s úctou si rozbaľujú darčeky. Francúzsky vianočný rituál je spojením katolíckej tradície a vysokej gastronómie.
Ázia - Vianoce v inom svetle.

Japonsko - Romantické Randenie a Kuracie Kúzlo (Christmas Day)
V Japonsku sú Vianoce (Christmas Day) vnímané primárne ako sekulárny a romantický sviatok, ktorý má len málo spoločného s kresťanskými tradíciami. Je to deň, ktorý sa slávi s partnermi, nie nevyhnutne s rodinou.
Atmosféra (24. a 25. decembra): Japonské mestá sú neuveriteľne osvetlené a vyzdobené. Štedrý večer (Christmas Eve) je tu považovaný za najromantickejší deň roka, podobne ako Valentín. Mladé páry si organizujú romantické večere v reštauráciách a vymieňajú si darčeky. Rodiny zvyčajne stolujú skôr a je to uvoľnený, moderný rituál.
Čas Večere a Rituál: Najväčší gastronomický rituál sa odohráva 24. decembra a má prekvapivého hrdinu: vyprážané kurča z KFC. Vďaka mimoriadne úspešnej reklamnej kampani zo 70. rokov sa KFC stalo národnou vianočnou tradíciou, pre ktorú si Japonci objednávajú kuracie vedrá mesiace dopredu. Ako dezert sa podáva vianočný koláč (Christmas Cake) – ľahká torta so šľahačkou a jahodami.
Rituál darčekov: Darčeky prináša Santa Kurosu, ale nie sú stredobodom osláv. Darčeky si vymieňajú zamilované páry večer 24. decembra, zatiaľ čo deti dostávajú darčeky ráno 25. decembra. Atmosféra je plná mestskej energie, jasných neónov a romantického očakávania.
India (Goa) - Farebné Sviatky a Tradičná Hostina (Christmas Day)
Keďže India je rozmanitá krajina, najvýraznejšie kresťanské Vianoce sa slávia v štáte Goa (kde je silná portugalská dedičská komunita). Tu Vianoce nie sú len udalosťou, ale verejnou, farebnou oslavou spoločenstva.
Atmosféra (24. decembra): Domy sú vyzdobené namiesto ihličnatých stromov banánovníkmi alebo mangovníkmi. Rodiny vyrábajú Betlehemy z hliny. Štedrý večer je plný radosti a spevu. Rodiny sa zúčastňujú polnočnej omše, ktorá je dlhá a slávnostná, sprevádzaná hudbou a koledami.
Čas Večere a Rituál: Sviatočná vianočná večera sa koná 25. decembra na poludnie. Je to bohatá hostina, ktorá kombinuje portugalské a indické chute. Na stole sú jedlá ako viedenský rezeň (Vindaloo), kari a ryža. Najdôležitejší je rituál sladkostí: pripravujú sa špeciálne koláčiky ako neuries (sladké taštičky) a bebinca (sedemvrstvový koláč). Rodiny si navzájom navštevujú domy, aby ochutnali ich vianočné sladkosti a potvrdili tak komunitné väzby.
Rituál darčekov: Darčeky sú skromnejšie a často sa rozdávajú 25. decembra, pričom sa väčší dôraz kladie na darovanie jedla, štedrosť a spoločné hodovanie než na komerčné predmety. Atmosféra je teplá, hlučná a veľmi komunitná, s prvkami miestneho koloritu.
Spojené štáty Americké (Christmas Morning) - Svetelné Spektákle a Ranný Darčekový Chaos.

Americké Vianoce sú synonymom pre veľkoleposť, hudbu, jasné svetlá a kult všetkých vianočných filmov. Sviatok je zameraný na rodinu a predovšetkým na deti.
Atmosféra pred večerou (24. decembra): Štedrý večer (Christmas Eve) je plný očakávania. Popoludnie je často venované posledným prípravám, čítaniu vianočných príbehov (ako napr. Noc pred Vianocami) a spevu koled. Kľúčovým rituálom je zavesenie vianočných pančúch (Christmas Stockings) na krb a príprava "darčekov" pre Santa Clausa: sušienky a pohár mlieka a mrkva pre soby. Rodiny sa zvyčajne zúčastňujú neskoršej, večernej alebo polnočnej omše.
Čas Večere a Rituál: Štedrovečerná večera býva často jednoduchšia, aby rodina stihla cirkevné obrady. Je to zvyčajne teplé jedlo, ale hlavná slávnostná hostina (Christmas Dinner) sa podáva 25. decembra na poludnie. Na stole dominuje pečená šunka alebo pečená morka s brusnicovou omáčkou a sladkým tekvicovým koláčom (Pumpkin Pie). Nechýba obľúbený, hustý nápoj Eggnog.
Rituál darčekov: Americké Vianoce vrcholia ráno 25. decembra. Deti vstávajú veľmi skoro a rýchlo bežia k stromčeku. Rozbaľovanie darčekov (Present Opening) je masívny, rýchly a radostný chaos. Rodina sa zhromaždí, často v pyžamách, a otvára darčeky, ktoré priniesol Santa Claus, ktorý v noci zliezol komínom. Pančuchy sú plné malých hračiek a sladkostí. Celá atmosféra je plná búrlivej radosti, svetla a energie.
Južná Afrika - Vianoce v Letných Šatách a Pikniky (Christmas Day).

V Južnej Afrike (a mnohých krajinách južnej pologule) sa Vianoce oslavujú uprostred horúceho leta. To mení tradičné rituály snehovej prikrývky na komunitné oslavy pod holým nebom a pikniky.
Atmosféra (24. decembra): Hoci mnohé domy zdobia vianočné stromčeky (často umelé) a svetlá, atmosféra je uvoľnená, letná a neformálna. Štedrý večer (Christmas Eve) je venovaný príprave a polnočnej omši, kde je často kostol preplnený a komunitné spevy sú energické a radostné.
Čas Večere a Rituál: Slávnostná vianočná hostina sa koná 25. decembra na poludnie. Hoci sa stále podáva pečená morka, vianočný puding a Christmas Crackers (dedičstvo britskej tradície), väčšina rodín presúva jedlo von. Tradičné horúce jedlá sa často nahrádzajú alebo dopĺňajú braai (grilovaním), studenými šalátmi a piknikmi. Je zvykom, že sa rodiny schádzajú na verejných plážach alebo v parkoch, kde sa oslavuje, griluje a rozdáva radosť.
Rituál darčekov: Darčeky sa zvyčajne otvárajú ráno 25. decembra, podobne ako v Amerike a Británii. Santa Claus je prítomný, hoci je často zobrazený v oveľa ľahšom oblečení. Atmosféra je veselá, hlučná, s veľkým dôrazom na spoločenstvo a outdoorové aktivity.
Všeobecná Africká Perspektíva - Cirkev, Sprievody a Hojnosť (Christmas Day)
V mnohých iných častiach Afriky (napr. Nigéria, Ghana, Keňa) sú Vianoce zväčša hlboko náboženským a komunitným sviatkom s dôrazom na cirkev a sprievody.
Rituály a Hostina: Pripomínajú sa skôr náboženské procesy a slávnostné omše (často trvajúce dlho). Domy sa zdobia banánovníkmi a palmami. Vianočná večera je mimoriadne hojná, symbolizuje vďaku a bohatstvo. Podáva sa ryža, miestne polievky a grilované mäso (často koza, baranina alebo hovädzina). Hudba, spev a tance sú neoddeliteľnou súčasťou osláv.
Darčeky: Darčeky sú zvyčajne skromnejšie ako na Západe a väčší dôraz sa kladie na darovanie nového oblečenia, jedla a sladkostí susedom a komunitám. Celková atmosféra je búrlivá, farebná a radostná.
Ďalšie zaujímavé destinácie.
Austrália a Nový Zéland - Vianočné Grilovanie a Plážová Hojnosť (Christmas Day)

V Austrálii a na Novom Zélande sa Vianoce (Christmas Day) oslavujú uprostred horúceho leta. Táto poloha na južnej pologuli mení tradičné rituály snehovej idyly na radosť z outdoorového života, pláží a grilovania.
Atmosféra pred večerou (24. decembra): Štedrý večer (Christmas Eve) je relaxačný. Deti zavesia vianočné pančuchy a nechávajú pre Santa Clausa sušienky, mlieko a mrkvu pre soby (aj keď Santa sem často prichádza na surfovacej doske alebo s klokanmi, namiesto sánok!). Namiesto krbu a snehu sú tu však dlhé letné večery a svieže záhradné dekorácie.
Čas Večere a Rituál (25. decembra): Rovnako ako v Británii a USA, darčeky sa otvárajú ráno 25. decembra, po príchode Santa Clausa. Vianočná hostina (Christmas Dinner) sa podáva na poludnie a predstavuje zaujímavú zmes tradície a letného osvieženia. Hoci niektoré rodiny stále pripravujú horúcu pečenú morku a vianočný puding (dedičstvo britskej tradície), bežnejšie sú studené a ľahké jedlá. Na stole dominuje grilovanie (BBQ) s morskými plodmi (najmä krevety a homáre), studená šunka a množstvo tropického ovocia a studených šalátov.
Popoludňajší rituál: Po obede je zvykom tráviť popoludnie outdoorovými aktivitami: návšteva pláže, plávanie alebo hranie kriketu na záhrade. V Austrálii mnoho ľudí trávi popoludnie sledovaním kriketového Boxing Day Testu (začína 26. decembra). Atmosféra je neformálna, hlučná, slnečná a plná letného relaxu.
Rusko (Roždestvo - 7. Január) - Pôst, Dvanásť Jedál a Príchod Kutyi.
V Rusku sa Vianoce (pravoslávne Roždestvo) slávia 7. januára podľa juliánskeho kalendára, čo znamená, že sviatky nasledujú až po Novom roku. Štedrý deň je 6. januára a je venovaný duchovnej príprave a prísnemu pôstu.
Atmosféra pred večerou (6. januára): Štedrý deň (Socheľnik) je dňom prísneho pôstu, počas ktorého by sa nemalo jesť nič, kým sa na večernej oblohe neobjaví prvá hviezda (symbolizujúca hviezdu betlehemskú). Rodiny sa zúčastňujú dlhých vianočných bohoslužieb. Rituály sú vážne, s dôrazom na vieru a čakanie na Božie narodenie.
Čas Večere a Rituál: Slávnostná večera sa podáva, akonáhle sa objaví prvá hviezda (zvyčajne okolo 19:00 – 21:00 hodiny), čím sa končí pôst. Je to rituál, ktorý sa líši od západného hodovania. Na stole musí byť presne dvanásť bezmäsitých jedál, ktoré symbolizujú dvanásť apoštolov. Žiadne mäso ani mliečne výrobky! Medzi typické jedlá patrí bliny (tenké palacinky), hubová polievka alebo boršč a rybie pokrmy.
Vrcholný Rituál: Kutya. Najdôležitejším pokrmom je kutya – sladká kaša z pšenice, medu, maku, orechov a sušeného ovocia. Každý člen rodiny musí ochutnať kutyu, pretože symbolizuje nádej, nesmrteľnosť a spojenie s predkami. Atmosféra pri stole je úctivá a hlboko rodinná.
Rituál darčekov: Hoci vianočný darca existuje – Ded Moroz (Mráz Dedko) a jeho vnučka Sneguročka (Snehulienka) – darčeky sa tradične rozdávajú na Nový rok (1. januára), čo je v Rusku hlavný komerčný a rodinný sviatok. Po pravoslávnych Vianociach 7. januára nasleduje obdobie, počas ktorého sa rodiny navštevujú a gratulujú si k narodeniu Krista.
Škandinávia (Julafton) - Hygge, Dávne Zvyky a Tajomný Jultomten.

V Škandinávii sú Vianoce (Julafton) sústredené na 24. decembra. Oslavy sú zmesou starých pohanských tradícií oslavy svetla a moderného, útulného hygge prístupu k životu.
Atmosféra pred večerou (24. decembra): Popoludnie je posvätným časom. V mnohých rodinách (najmä vo Švédsku) sa zvykne pozerať klasická vianočná televízna šou (napr. Disneyeho špeciály) a nasleduje spoločná sauna. Je zvykom, že sa ide na cintorín, kde sa zapaľujú sviečky na hroboch blízkych, čím sa pripomína dôležitosť pamäte v temnom zimnom období. V Dánsku sa rodiny stretávajú okolo stromčeka už pred večerou, aby si ho spoločne prezreli a zaspievali koledy.
Čas Večere a Rituál: Slávnostná večera (Julebord) sa podáva zvyčajne v skorších hodinách, okolo 17:00 – 19:00 hodiny. Hostina je bohatá a líši sa podľa krajiny. V Nórsku a Dánsku je často hlavným chodom pečené bravčové (Ribbe) alebo pečená kačica (And). Vo Švédsku dominuje Jullbord, slávnostný švédsky stôl plný jedál ako nakladané slede (Sill), mäsové guľky (Köttbullar) a špeciálna vianočná šunka (Julskinka). Po jedle sa podáva ryžový puding (Risengrød), do ktorého sa skryje jediná mandľa. Ten, kto mandľu nájde, dostane malý darček alebo sa o ňom hovorí, že bude mať šťastie v nasledujúcom roku.
Rituál darčekov: Po skončení večere prichádza dôležitá postava – Jultomten (Švédsko) alebo Julemanden (Dánsko), severská verzia Santa Clausa, ktorá sa často osobne objaví pri dverách (zvyčajne ho hrá prezlečený člen rodiny) a rozdá darčeky priamo pri stromčeku. V Dánsku je rituál darčekov špeciálny: rodina sa drží za ruky a tancuje okolo vianočného stromčeka, pričom spieva koledy, než sa pustí do rozbaľovania darčekov. Atmosféra je teplá, útulná, plná svetla sviečok a hlboko zakorenených tradícií.
Vianočné zvyky sú tak rozmanité ako samotné kultúry. Aj keď sa v mnohých detailoch líšia, všetky majú jedno spoločné – sú vyjadrením túžby ľudí po spoločenstve, láske a pokoji.